Konsystencja pokarmu odpowiada za rozmiar żuchwy?

22 listopada 2011, 09:38

Jedzenie miękkich pokarmów może sprawiać, że zmniejszają się rozmiary żuchwy. Ponieważ liczba zębów pozostaje ta sama, niewykluczone, że jest to jedna z przyczyn wad zgryzu.



Dieta śródziemnomorska dobra dla kości i mięśni kobiet po menopauzie

19 marca 2018, 10:34

U kobiet w wieku pomenopauzalnym dieta śródziemnomorska wiąże się z większą masą mięśniową i gęstością kości.


Zabójczy fast food

14 czerwca 2006, 12:36

Dieta obfitująca w produkty fasfoodowe powoduje, że tyje się bardziej niż po spożyciu takiej samej ilości tłuszczów pochodzących ze zdrowych źródeł. Małpy karmione produktami bogatymi w tłuszcze typu trans, które powszechnie występują w tzw. śmieciowym jedzeniu, miały większe brzuchy od swoich pobratymców karmionych tłuszczami nienasyconymi, pomimo że obu grupom dostarczano taką samą liczbę kalorii. Ponadto pojawiały się u nich objawy odporności na insulinę, uznawane za jeden z pierwszych sygnałów cukrzycy.


Dieta z orzechami włoskimi chroni przed chorobą Alzheimera

22 października 2014, 12:22

Dieta uwzględniająca orzechy włoskie może pomagać w zmniejszeniu ryzyka, opóźnieniu początku czy spowolnieniu choroby Alzheimera.


Dieta roślinna, a zawartość makroskładników jak u drapieżnika

6 maja 2019, 10:15

Panda wielka żywi się wyłącznie pędami bambusa, a mimo to jest zaliczana do drapieżnych (Carnivora). Ostatnio udało się wykazać, że pod pewnymi względami przestawienie się na restrykcyjną dietę wegetariańską nie było tak dużym skokiem ewolucyjnym, jak się wydaje.


Kuskuslicencja: Creative Commons

Bez cukru ani rusz

12 grudnia 2008, 23:16

Diety niskowęglowodanowe, takie jak np. dieta Atkinsa, mogą wyraźnie ograniczyć podstawowe funkcje mózgu człowieka.


Otyli nie chcą się ruszać?

4 stycznia 2017, 11:54

Otyłe myszy mogą się poruszać, ale tego nie robią. Alexxai Kravitz z amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia (NIH), który prowadził badania na tych zwierzętach stwierdził, że nie tyle zwiększona waga upośledza naszą zdolność do poruszania się, ale zachodzące po przytyciu zmiany w mózgu powodują, że nie chcemy się ruszać.


Wegetarianizm może mieć podłoże genetyczne, uważają naukowcy z Northwestern Medicine

9 października 2023, 09:05

Niechęć do jedzenia mięsa może być motywowana nie tylko względami etycznymi czy medycznymi, ale może mieć również podłoże genetyczne, informują naukowcy z Wydziału Medycyny Northwestern University. Jak zauważa jeden z autorów badań, profesor Nabeel Yaseen, dotychczas nikt nie odpowiedział na pytanie, czy każdy człowiek jest w stanie powstrzymać się od jedzenia mięsa przez dłuższy czas. Z prowadzonych dotychczas badań wynika, że znaczna część ludzi, którzy uważają się za wegetarian, je mięso ryb, drobiu czy czerwone mięso


Na ludzkim języku zidentyfikowano receptory tłuszczu

13 stycznia 2012, 11:29

Nasz język wykazuje powinowactwo do tłuszczu, co umożliwia jego wykrywanie. Osoby z różnymi wariantami genu CD36 wykazują różną wrażliwość na "tłusty" smak (Journal of Lipid Research).


Dwadzieścia procent Amerykanów odpowiada za 50% emisji gazów cieplarnianych

21 marca 2018, 07:44

Zaledwie 20% Amerykanów jest odpowiedzialnych za niemal 50% amerykańskiej emisji gazów cieplarnianych związanych z dietą. Główną przyczyną jest tutaj wysoki poziom konsumpcji wołowiny.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy